Meten en wegen, het verzamelen van meetgegevens
Weten wat het kalf gevoerd krijgt en inzicht hebben in de groeicurve van de kalveren zijn belangrijk om de groei en ontwikkeling van de kalveren in beeld te krijgen. Kalfshop.nl heeft verschillende meet- en weeginstrumenten in het assortiment opgenomen om deze gegevens te kunnen verzamelen.
Om de juiste acties te ondernemen in de kalveropfok, is inzicht in de groeicurve van de kalveren van belang. Minstens drie momenten in de levensloop van het kalf zijn belangrijk om te meten en wegen: na het spenen, rondom het insemineren en na het afkalven. Door deze meetgegevens te combineren met de conditiescore van de kalveren, heeft u een duidelijk beeld van de kalveren die achterblijven in de groei.
Meten en wegen rondom het spenen van kalveren
Na het spenen van de kalveren is het zaak dat de groei van de kalveren maximaal benut wordt. Dat betekent een goed samengesteld rantsoen met hoogwaardig eiwit en een hoog gehalte aan energie. Voor de pensontwikkeling is het belangrijk dat het rantsoen ook wordt voorzien in genoeg “prik”. Luzerne, stro of grof hooi prikkelen de pensspieren met een goede pensontwikkeling tot gevolg.
Om de overgang van melk naar ruwvoer en krachtvoer egaal te laten verlopen is het belangrijk dat de kalveren bij het spenen voldoende ruwvoer en krachtvoer opnemen. Een passend ruw eiwit gehalte is gewenst, omdat eiwit nodig is voor de opbouw van botten en spieren. Daarom is het goed om regelmatig het verstrekte voer te wegen, zodat u kunt achterhalen of u voldoende voer verstrekt aan de kalveren.
Een goede conditie meten tijdens de inseminatieperiode
Het eerste jaar bouwt het kalf als het ware aan zijn “kapstok”, die het volgende jaar wordt “volgehangen”. Het energiegehalte in de jeugdgroei dient dan ook op een hoog niveau te liggen. De groei in ontwikkeling is gewenst. De kalveren mogen echter niet vervetten, dat is een teken van een verkeerde energie- eiwitverhouding.
Het jongvee dient een optimale conditie te kunnen waarborgen. Voor een evenwichtige groei, goede vruchtbaarheid en een gezond afkalfproces ligt de conditiescore tussen de 2,5 en 3. Net voor het afkalven is een conditiescore van 3,5 gewenst, zodat het dier vetreserves heeft aan het begin van de lactatie. Te vette dieren worden minder goed drachtig, krijgen vette uiers en zullen minder gemakkelijk afkalven. Echter te magere dieren bereiken de benodigde kilo’s niet en zullen met een achterstand beginnen bij de eerste lactatie.
Meten en wegen: een goede basis voor de kalveropfok
Kortom meetgegevens zijn een belangrijk bron aan informatie om het management en de voeding bij te kunnen stellen aan de wensen van de kalveren. Daarbij is de kwaliteit van de biest de basis voor een goede opstart van het kalf. Vergeet dus niet om ook de biest te meten op het aantal antistoffen! Ook het temperaturen van het kalf of het uitvoeren van een mesttest vertelt u meer over de resultaten binnen de kalveropfok.